36. Geduld loont in beleggen

de vrije stier • mei 10, 2022

Geduld is een schone zaak.

Op het EK van 2021 stond Ginaluigi Donnarumma oog in oog met de Engelse Saka. Houdt Donnarumma de penalty dan is Italië kampioen, scoort Saka dan wordt er nog een penaltyronde genomen. De keeper heeft drie opties, naar links duiken, naar rechts duiken of blijven staan. Wat moet hij doen?

 

Uit onderzoek van de Israelische Bar Eli, die 286 strafschoppen heeft geanalyseerd, kwam naar voren dat 32% naar links, 39% naar rechts en 29% door het midden werd geschoten, gezien vanuit het perspectief van de keeper. Hoewel het statistisch loont om een hoek te kiezen, wordt dit echter wel overschat. Keepers kiezen namelijk voor 94% een kant. Slecht in 6% van de strafschoppen blijft de keeper staan.

 

Waarom blijft de keeper bijna nooit staan?

 

Het antwoord – de neiging tot actie. Het ziet er veel beter uit en het voelt minder beschamend om de verkeerde kant op te duiken dan als een zoutzak in het midden te blijven staan.

 

Een beschamend gevoel is slechts één helft van het verhaal. De meeste denkfouten kennen hun oorsprong uit de prehistorische tijd. Een tijd waarin het loonde om snel te reageren en actie te ondernemen. Als je in die tijd iets zag bewegen over de grond, dan reageerde je snel, want het kon een slang zijn. Als je te lang zou nadenken, werd je uit de genenpool gehaald.

 

In de huidige samenleving van Just Do It en hustle, wordt er een spel gespeeld waarbij actie ondernemen loont. (Over)analyseren wordt gezien als een verspilling van tijd. Als we maar bezig zijn, vinden we gaandeweg wel de juiste richting. Dat werkt in ondernemen, maar niet in beleggen.

 

Met beleggen werkt het precies andersom, niks doen loont. Beleggen is het spel van exponentiële groei. Bij elke actie die je onderneemt wordt de exponentiele groei onderbroken.

 

Voor een indexbelegger is het zaak om vooral niks te doen bij marktschommelingen. Het brein interpreteert een daling als een gevaar en zet aan tot actie. In dit geval het verkopen van je beleggingen. Maar een daling is geen gevaar, het hoort bij de markt. Het is een kernmerk van de marktwerking. De emotionele marteling van schommelingen is de prijs die moet betalen voor het rendement die je uiteindelijk krijgt.

 

Schommelingen in de markt zijn normaal en op de lange termijn groeit de index.

 

Voor beleggers die geloven in individuele aandelen geldt het bovenstaande argument ook. Je beleggingen groeien als je niet handelt. Beleggers in aandelen kunnen nog een voordeel halen uit niks doen. Warren Buffett noemt het de fat pitch.

 

The stock market is a no-called-stike game. You don’t have to swing at everything – you can wait for your pitch. The problem when you’re a money manager is that your fans keep yelling, “Swing you bum!”

 

Als belegger in aandelen zijn er op elk moment duizenden bedrijven waar je in kunt investeren. Maar je hoeft niet te investeren. Je kunt rustig wachten tot er een bedrijf is waarbij alles klopt, inclusief een goedkope aankoopprijs.

 

Wees geduldig in beleggen, maar weet wanneer zich een enorme kans presenteert. Dat is namelijk het moment dat je moedig toe moet slaan.

 

Blijf denken,

 

De vrije stier

 

P.S.

Donnarumma koos ervoor om naar links te duiken en hield de strafschop van Saka tegen waardoor Italië Europees kampioen werd.

1-1-1 Nieuwsbrief

Boek Lorenzo Klerks Mentale Modellen voor jouw Financiën

Schrijf je in voor de maandelijkse 1-1-1 nieuwsbrief

Geen ruis, alleen maar signaal

1 leestip

1 financiële tip

1 quote

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Share by: